A Room with a View…

Een tijdje geleden kregen we bezoek in ons bedrijf, bezoek van een reuzenscherm.

Ons bedrijf had geïnvesteerd in een reusachtige 4k Ultra-HD televisie. Die was noodzakelijk voor het geven van demo’s op een beurs. Na die beurs besliste men om een toer te maken met die opstelling langs alle vestigingen van ons bedrijf.

Dus kregen we bezoek van een reuzenscherm en de gelegenheid om wat verbazingwekkend 4k Ultra-HD materiaal te bekijken. Ik zei het al: verbazingwekkend! Een super gedetailleerd beeld. Je ziet het kleinste detail.

4k U-HD TV

4k U-HD TV

De man die de demo’s gaf zei: “Nu – voor de allereerste keer – kan je eindelijk eens kijken naar al die foto’s op je smartphone…”. Inderdaad. Je staat daar niet bij stil, maar hij heeft gelijk. Je neemt vandaag 4k of 8k foto’s met elke smartphone die zich een beetje respecteert, maar je kunt die foto’s op geen enkele manier bekijken. Niet echt. Je kunt wel inzoomen op een foto om na te gaan of die dunne grijze lijn in de achtergrond misschien de rivier is, en je stelt dan vast dat je zelfs een bootje kan ontwaren op die rivier, maar je kan op geen enkele manier dergelijke details ontdekken als je de foto in zijn geheel bekijkt. Je kunt zoomen, en dan schuiven naar links en rechts, naar boven en onder om alle kleine details te ontdekken, maar je kan op geen enkele manier alle informatie , alle details in zo’n foto tonen, niet op je smartphone, niet op papier, niet op PC, zelfs niet op je gloednieuwe Full HD TV. Onvoldoende resolutie.

Maar op een dergelijk 4k scherm kan het, elk klein detail. De man op het bootje op de rivier draagt een blauw hemd. Verbazingwekkend!

OK, je keek al naar enkele 4k video’s op YouTube. Juist. Ik ook. Niks speciaal. (Wel grappig…) Ik kan geen verschil zien tussen een dergelijke 4k U-HD video en een vergelijkbare full HD video. De schermafmetingen van beide video’s zijn even groot op YouTube, en mijn (uitstekend) scherm is niet in staat om meer details te produceren in datzelfde schermpje.

Maar op dit scherm… Wat was het? 75 inch? 84 inch? Elk haartje, elke druppel, elk stofje. Verbazingwekkend!

Ik vraag me af wat we daar zoal mee kunnen doen. Ik bedoel, meer dan gewoon TV kijken. Meer dan impressionnante video’s tonen aan grootmoeder om het verschil in kwaliteit te tonen tussen dit nieuwe scherm en die gloednieuwe HD televisie die ze een jaar geleden cadeau kreeg van haar kleinkinderen. Of om aan te tonen dat er eigenlijk geen enkel verschil meer is tussen een normaal raam in de muur of dit scherm tegen de muur.

Echt.

Gewoon. Zo’n enorm scherm tegen de muur, en aan de andere kant van die muur een camera die het beeld opneemt achter de muur. Aan de kant van het scherm zou je geen enkel verschil zien tussen een gewoon raam of een 4k U-HD video op dit scherm. Bovendien kan je een Kinect plaatsen boven het scherm die je bewegingen volgt. Als je dichterbij het scherm komt zou de Kinect je beweging registreren en de positie van de camera verdraaien zodat het scherm het beeld toont vanuit die nieuwe positie. Als je naar links stapt of naar rechts stapt, zou de camera telkens verdraaien en op het scherm het exacte beeld tonen vanuit die nieuwe positie. Je zou geen enkel verschil merken met een doodgewoon raam.

Goed nieuws voor hotels! Vanaf nu hebben hotels enkel kamers-met-zicht-op-zee, ook de kamers die gelegen zijn aan de achterkant. Ze krijgen gewoon zo een reuzenscherm.

En misschien krijgen we wel een nieuw soort winkelstraat met in plaats van gewone winkels enkel schermen waarop ze hun winkelwaar tonen, en als iets je bevalt bestel je het gewoon op je smartphone. Als je verzot bent op camera’s en je wandelt voorbij Grobet, dan toont het scherm toch gewoon de nieuwste Nikon D5200 of de Canon EOS 1D X.

Of misschien wel een nieuw soort red light district… Hm. Niet dus.

Je zult er beslist allerlei nieuwe dingen mee kunnen doen. En dat lijkt me fascinerend…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s